فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال ششم شماره 4 (زمستان 1391)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال ششم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرشته حقیقت، عطا طهرانچی، پریسا دهکردیان، سیدکاظم رسولزاده طباطبایی صفحه 1
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش عوامل روانشناختی و متغیرهای مرتبط با درد در پیش بینی پریشانی هیجانی بیماران مبتلا به ام اس بود. نمونه مورد بررسی مشتمل بر 249 نفر از بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بود که با استفاده از نمونه گیری در دسترس از میان بیمارانی که به انجمن ام.اس شهر اصفهان مراجعه کرده بودند انتخاب شد و از آن میان 12 نفر به دلیل دارا نبودن ملاک های ورود حذف شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های خودکارآمدی مرتبط با درد، نیرومندی من و پرسشنامه چندوجهی درد پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که نیرومندی من و خودکارآمدی مرتبط با درد به شکل منفی و معناداری پریشانی هیجانی را در بیماران مبتلا به ام اس پیش بینی می کنند. حمایت اجتماعی نیز به شکل مثبت و معناداری پریشانی هیجانی را در بیماران مبتلا به ام اس پیش بینی نمود. این پژوهش در راستای مطالعات پیشین، نقش متغیرهای مرتبط با خود را در پیش بینی پریشانی هیجانی نشان داد. با توجه به همبستگی مثبت حمایت اجتماعی و پریشانی هیجانی در این مطالعه که با برخی مطالعات همراستا و با برخی دیگر متفاوت می باشد. پیشنهاد می شود در مطالعات آتی به بررسی رابطه حمایت اجتماعی ادراک شده و حمایت اجتماعی واقعی با پریشانی هیجانی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: پریشانی هیجانی، خودکارآمدی مرتبط با درد، حمایت اجتماعی، مالتیپل اسکلروزیس، نیرومندی من
  • فاطمه قراء زیبایی، مهناز علی اکبری دهکردی، احمد علیپور، طیبه محتشمی صفحه 12
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر معنادرمانی گروهی بر میزان استرس ادراک شده و امید به زندگی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) می باشد. پژوهش حاضر از نوع آزمایشی است. از بین بیماران مبتلا به MS عضو «انجمن MS ایران» با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و با احتساب شرایط ورود به نمونه، نمونه ای به حجم 20 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (10 نفر آزمایش و 10 نفر کنترل) قرار گرفتند. پرسشنامه ی امید به زندگی اشنایدر و استرس ادراک شده کوهن، در این پژوهش به عنوان ابزار استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون آماری تحلیل کوواریانس انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که روش معنا درمانی گروهی بر کاهش استرس ادراک شده و افزایش امید به زندگی در بیماران MS تاثیر داشته است. با توجه به نتایج به دست آمده مبنی بر اثربخش بودن معنادرمانی برکاهش استرس ادراک شده و افزایش امید به زندگی بیماران MS، پژوهش حاضر می تواند در رسیدن به یک راه حل موثر برای کاهش استرس، ناامیدی و به طور کلی بهبود وضعیت روانی این بیماران راه گشا باشد.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، استرس ادراک شده، امید به زندگی، بیماری مولتیپل اسکلروزیس
  • عطیه صفرزاده، رسول روشن، جلال الدین شمس صفحه 21
    پژوهش حاضر طرح آزمایشی همراه با پیگیری و گروه کنترل است که با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت استرس و آرام سازی در کاهش عاطفه منفی و افزایش کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد. با مراجعه به درمانگاه بیمارستان مصطفی خمینی شهر تهران، تعداد 18 زن مبتلا به سرطان پستان، بر اساس ملاک های ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی در گروه کنترل (9 نفر) و آزمایش (9نفر) گنجانده شدند. برنامه ی آموزش مدیریت استرس و آرام سازی برای زنان مبتلا به سرطان پستان در طی 10 جلسه ی هفتگی بر روی گروه آزمایش اجرا شد. هر دوگروه، قبل، بعد و 2ماه بعد از اتمام برنامه به منظور پیگیری نتایج درمان، به طور همزمان پرسشنامه ی عاطفه PANAS و پرسشنامه ی کیفیت زندگی سرطان QLQ-C30 و کیفیت زندگی سرطان پستان QLQ-Br23 را تکمیل کردند. نتایج به دست آمده از تحلیل واریانس آمیخته درون- برون گروهی حاکی از کاهش معنادار عاطفه منفی و بهبود شماری از خرده مقیاس های کیفیت زندگی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل می باشد که در پیگیری 2 ماهه نیز پایدار بود.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس و آرام سازی برای زنان مبتلا به سرطان پستان، کیفیت زندگی، عاطفه منفی، سرطان پستان
  • هادی پرهون، علیرضا مرادی، محمد حاتمی، کمال پرهون صفحه 36
    این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی و مقایسه درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت و درمان فراشناختی بر کاهش علایم و افزایش کیفیت زندگی بیماران افسرده اساسی انجام شده است. در یک طرح شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون توام با گروه کنترل، و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 34 آزمودنی زن، که براساس ملاک های TR-DSM-IV توسط روانپزشک مورد ارزیابی قرار گرفتند، به صورت تصادفی به دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل گماشته شدند؛ گروه تحت درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت، گروه تحت درمان فراشناختی و گروه کنترل. گروه های آزمایش طی دو و نیم ماه تحت درمان قرار گرفتند و نمرات (BDI-II)، (HRSD) و WHOQOL-BREF)) قبل و بعد از مداخله و در مرحله پیگیری سه ماهه در هر سه گروه جمع آوری گردید و با استفاده از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره، آزمون تعقیبی توکی و آزمون Tوابسته مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین میزان اثر بخشی دو روش درمانی تفاوت معنی داری وجود دارد. یافته ها نه تنها موید اثر بخشی دو روش درمانی بر کاهش علایم و افزایش کیفیت زندگی بیمارن افسرده بودند، بلکه برتری درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت نسبت به درمان فراشناخی در انتهای درمان و در مرحله پیگیری تایید شد. هر دو روش درمانی در کاهش علایم افسردگی اساسی اثر بخش می باشند و با توجه به برتری درمان فعال سازی رفتاری کوتاه مدت در مقایسه با درمان فراشناختی می توان آن را به عنوان یک روش انتخابی برای درمان افسردگی به کار برد.
    کلیدواژگان: افسردگی اساسی، درمان فعال سازی رفتاری، درمان فراشناختی، کیفیت زندگی
  • سمیه کاظمیان، معصومه اسمعیلی صفحه 53
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش خودمتمایزسازی بر کاهش میزان اضطراب دانش آموزان دختر خانواده های طلاق است. جامعه ی آماری این پژوهش را دانش آموزان دختر خانواده های طلاق در مقطع دبیرستان و در منطقه 6 آموزش و پرورش شهر تهران تشکیل می دادند. به این ترتیب که از بین مدارس دبیرستان منطقه 6 استان تهران، یک مدرسه به تصادف انتخاب کرده و سپس فهرستی از اسامی دانش آموزان دختر خانواده های طلاق لیست شد. سپس 16 دانش آموز به صورت تصادفی انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه (8 نفره) آزمایشی و گواه جایگزین شدند و به پرسشنامه ی اضطراب کتل و پرسشنامه ی خودمتمایزسازی پاسخ دادند. 10 جلسه ی آموزشی 45 دقیقه ای (دو جلسه در هفته) در گروه آزمایشی اجرا شد. در این تحقیق از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده و تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمون تحلیل واریانس چند متغیری صورت گرفته است. نتیجه ی پژوهش نشان داد که آموزش خودمتمایزسازی بر کاهش میزان اضطراب فرزندان خانواده های طلاق با ضریب اطمینان 95/. موثر بوده است. براساس یافته های پژوهش حاضر به مشاوران و روان شناسان پیشنهاد می شود از آموزش خودمتمایزسازی به شیوه ی گروهی به عنوان یک روش کارآمد جهت درمان اضطراب در نوجوانان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: آموزش خودمتمایزسازی، اضطراب، فرزندان خانواده های طلاق
  • علی محمد نظری، سجاد امینی منش، علی شاهینی صفحه 60
    بررسی و مقایسه ساختار خانواده، نظارت والدین و همنشینی با همسالان بزهکار در دو گروه بزهکار و بهنجار هدف پژوهش حاضر بود. همچنین رابطه متقابل این عوامل با یکدیگر مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش مقطعی 96 نفر از نوجوانان بزهکار و 87 نفر از نوجوانان بهنجار در تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های ساختار خانواده، نظارت والدین و همنشینی با همسالان بزهکار را تکمیل کردند. داده ها به کمک آزمون t برای گروه های مستقل، آزمون خی دو و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند. با توجه به نتایج آزمون t برای گروه های مستقل دو گروه از نظر نظارت والدین و همنشینی با همسالان بزهکار تفاوت معنی داری را نشان دادند. همچنین نتایج آزمون خی دو نشان داد بین دو گروه بزهکار و بهنجار از نظر ساختار خانواده تفاوت معنی داری وجود دارد. به علاوه نوجوانان متعلق به خانواده های گسسته در مقایسه با نوجوانان خانواده های پیوسته نظارت کمتری را از سوی والدین خود گزارش کردند. نتایج این پژوهش همسو با یافته های پژوهش های قبلی بود و نشان داد که آشفتگی در ساختار خانواده، نظارت ضعیف والدین و همنشینی با همسالان بزهکار نقشی مهم در پدیده بزهکاری دارند. لذا توجه به این عوامل به عنوان عوامل زمینه ساز بزهکاری ضروری به نظر می رسد
    کلیدواژگان: بزهکاری، ساختار خانواده، نظارت والدین، همنشینی با همسالان بزهکار
  • مهدی رضا سرافراز، نیما قربانی، عابدین جواهری صفحه 69
    با ساخت فرم کوتاه مقیاس خود مهارگری بیشتر مطالعات در این حوزه، برای سنجش ظرفیت عمومی خود مهارگری از آن استفاده کرده اند. یافته های ناهمخوان در مورد سازش یافتگی خود مهارگری در ساختار تک عاملی این مقیاس تردید ایجاد کرده است. مطالعه ی پیش رو با هدف ارزیابی ساختار عاملی این مقیاس در ایران انجام گردید. 247 (زن 188، مرد 53، نامشخص: 6) دانشجوی دانشگاه های استان تهران به مقیاس های فرم کوتاه مقیاس خود مهارگری، مقیاس نشخوار ذهنی، مقیاس حالت نگرانی، مقیاس احساس سرزندگی، مقیاس اضطرابوافسردگی، پاسخ دادند. یافته های تحلیل عامل تاییدی نشان داد مدل تک عاملی با داده ها برازش ندارد. تحلیل عامل اکتشافی ساختار دو عاملی را مطرح کرد که در تحلیل تاییدی مجدد برازش مطلوبی داشت. یافته ها با نگاهی به دیدگاه های مربوط به دو وجه خود مهار گری مورد بحث قرار گرفت و بر لزوم بازنگری نظریه ها و پژوهش در وجوه متفاوت بازدارنده و برانگیزنده ی خود مهارگری، صحه گذاشت.
    کلیدواژگان: خود مهارگری، وجوه خود مهارگری، پایداری هیجانی، انضباط، ساختار عاملی
|
  • Fereshte Haghighat, Ata Tehranchi, Parisa Dehkordian, Seyed Kazem Rasoolzade Tabatabaei Page 1
    Aim of present study was to study the role of psychological factors and pain-related variables in the prediction of the emotional distress in MS patients. Sample of the study was consisted of 249 patients with Multiple Sclerosis visiting M.S society of Isfahan and was selected through convenience sampling. Of this sample, 12 patients were not included because they didn’t meet the inclusion criteria. Participants answered to the questionnaires of pain-related self-efficacy, ego strength and multidimensional pain inventory. To analyze the data, Pearson correlation and stepwise regression analysis were used. Results indicated that ego strength and pain related self-efficacy could significantly and negatively predict the emotional distress in M.S patients. Social support also predicted the emotional distress significantly and positively. Findings of present research were consistent with the results of the previous studies that demonstrated the role of self-conceptions in predicting the emotional distress. Given the positive correlation between social support and emotional distress in this study that is consistent with some studies and that is different with some other studies, it is recommended to study the relationship between perceived and real social support and emotional distress in the future studies.
    Keywords: Emotional Distress, Pain, related Self, Efficacy, Social Support, Multiple Sclerosis, Ego Strength
  • Fatemeh Ghara Zibaei, Mahnaz Aliakbari Dehkordi, Ahmad Alipour, Tayebeh Mohtashami Page 12
    This study was performed to investigate the efficacy of group logo therapy in the perceived stress and life expectancy in M.S patients. This study was a semi-experimental (pretest, posttest whit control group) design. Of the MS patients of the Iranian MS society, a sample of 20 subjects were chosen through random sampling and considering the availability conditions and then were put into two experimental and control group (10 patients in the experimental group and 10 patients in the control group).Measurement tools of the study included Schneider‘s life expectancy questionnaire and Cohen’s perceived stress scale. Data was analyzed through analysis of covariance. Findings of the study indicated that group logo therapy had an effect on the reduction of perceived stress and on the increase of life expectancy. Given the obtained results indicating the effectiveness of logo therapy in the reduction of perceived stress and the increase of life expectancy among MS patients, the present study can be helpful in achieving an effective solution to the decrease of stress, despair and to the improvement of mental condition in general.
  • Atiye Safarzade, Rasool Roshan, Jalaladin Shams Page 21
    The present study was an experimental design with follow-up and control group and it aimed at investigating the effectiveness of stress management and relaxation training (SMART) in reducing the Negative Affect and in improving the life quality of women with Breast Cancer. Population of the study included all the women with breast cancer who visited Mostafa Khomeyni Hospital and 18 patients were selected and were put randomly into experimental group (9 patients) and control group (9 patients) based on the inclusion and exclusion criteria. The B-SMART was administrated in 10 weekly sessions on the experimental group while there was no psychological treatment for the control group. PANAS questionnaire for Negative Affect, QLQ -C30, QLQ-Br23 questionnaires for quality of life, were completed by both groups before, after and 2 months after the program. The results obtained from the repeated measures analysis of variance showed the significant reduction of negative affect and improvement of the some life quality subscales of the experimental group in comparison to the control group which was stable during the 2 months follow-up.
    Keywords: Stress Management, Relaxation Training for women with Breast Cancer, Life Quality, Negative Affect, Breast Cancer
  • Hadi Parhoon, Alireza Moradi, Mohammad Hatami, Kamal Parhoon Page 36
    This research aims to investigate the effectiveness and to compare the brief behavioral activation treatment and meta-cognitive therapy in the reduction of the symptoms and in the improvement of the quality of life in the major depressed patients. Using a pre-test post-test experimental design along with control group and also conventional sampling method, 34 female subjects, being evaluated according to DSM-IV-TR by the psychiatrist, were randomly divided into two experimental groups and a control group namely group under short-term behavioral activation treatment, group under meta cognitive therapy and control group. The experimental groups were studied for two months. BDI-II, HRSD, WHOQOL-BREF were given to the subjects before and after treatment and at the 3 month follow up period. The results were analyzed using multi-variable covariance analysis, Tokay post hoc test, and T-test. The results showed that there was a significant difference between the effectiveness of the two methods of treatment. The findings not only confirmed the effectiveness of the two methods of treatment in the reduction of symptoms and improvement of the quality of life in depressed patients, but they also showed the considerable preference of the short-term behavioral activation treatment over the meta cognitive therapy at the end of the treatment and also follow-up period. Both methods of treatment were effective in the reduction of depression symptoms, and given the preference of short-term behavioral activation treatment over the meta cognitive therapy, this method (short-term behavioral activation) can be used as a selected method for depression treatment.
    Keywords: Major depression, Behavioral activation treatment, Meta cognitive therapy, Quality of life
  • Somayeh Kazemian, Masoomeh Esmaeeli Page 53
    This study was conducted to assess the influence of the self-differentiation training on the reduction of the degree of anxiety in girl students of divorced parents. Population of the study incorporated high school girl students of divorces parents in 6th district of Tehran city. Considering this, of the high schools of the 6th district of Tehran city, a school was selected randomly and a list of its students with divorced parents was provided. Then, 16 students were selected randomly and were put into two groups of eight and completed Cattle anxiety inventory and self-differentiation questionnaire. Then, 45-minutes sessions (two sessions in one week) was performed in the experimental group. In this study, pretest, posttest with control group design was used and the data was analyzed through multivariable analysis of variance. Results of the study showed that self-differentiation training was effective in the reduction of the anxiety of students with divorce parents with 95 percent of assurance. Based on the results of the study, it is suggested to the counselors and psychologists to use the group self-differentiation training as a useful method for the treatment of students’ anxiety.
    Keywords: Education, Self, Differentiation, Anxiety, Children of Divorced Parents
  • Ali Mohammad Nazari, Sajad Aminimanesh, Ali Shahini Page 60
    The aim of the current study was to investigate and compare the family structure, parental monitoring and affiliation with delinquent peers among the male delinquent and non-delinquent adolescents. It has also considered the interactions between these factors. In this Cross-sectional study, 96 delinquent adolescents and 91 non-delinquent adolescents, chosen through a convenient sampling in Tehran, completed family structure, parental monitoring and affiliation with delinquent peers questionnaires. Data was analyzed using independent sample T-test, Chi square test and Pearson correlation coefficient. Given the results of the independent sample T-test, the two groups were significantly different in terms of parental monitoring and affiliation with delinquent peers. Using Chi square test, the findings revealed that there was a significant difference between the delinquent and non-delinquent adolescents in terms of family structure. Moreover, adolescents in broken families in comparison to the adolescents in intact families reported less monitoring by their parents. The results obtained from the current study were in line with the results of the previous research and showed that distress in family structure, that weak parental monitoring and that affiliation with delinquent peers had a significant role in the delinquency phenomenon. Therefore, it seems necessary to consider these factors as the influential factors promoting delinquency.
    Keywords: Delinquency, Family Structure, Parental Monitoring, Affiliation with Delinquent Peers
  • Mahdi Reza Sarafraz, Nima Ghorbani, Abedin Javaheri Page 69
    With the development of Brief Self-Control Scale most studies in this field has used it widely for the measurement of the general capacity of self-control. Discordant findings on the adaptiveness of self-control have brought about doubt concerning unidimensionality of this scale. The aim of the present study was to investigate the factor structure of BSCS in Iran. 247 Iranian university students (188 women, 53 men and 6 undefined) completed the following scales: BSCS, Rumination Scale, Penn State Worry Questionnaire, Vitality Scale, & Anxiety and Depression Scale. Confirmatory factor analysis (CFA) showed that one-factor structure of BSCS did not fit the data well. Explanatory factor analysis (EFA) proposed two-factor structure of the scale that fit the data well and performed better than one-factor structure in a new CFA. The results were discussed through considering the viewpoints concerning the two facets of self-control and they confirmed the need for reviewing the theories and research on the inhibitory and initiatory facets of self-control.
    Keywords: Self, control, Facets of Self, control, Emotional Stability, Discipline, Factor structure